Skjeggkre invaderer norske hjem: Slik identifiserer og bekjemper du dem effektivt

Skjeggkre blir stadig mer utbredt i norske hjem

De siste årene har mange norske boliger fått ubudne gjester i form av et relativt nytt skadedyr. Skjeggkre, også kjent som Ctenolepisma longicaudatum, har funnet veien inn i mange hjem, og problemet ser ikke ut til å bli mindre.

Hvordan ser et skjeggkre ut?

For å kunne bekjempe skjeggkre, er det viktig å først kunne identifisere insektet. Skjeggkre hører til de langhalede klesinsektene, og har en kroppslengde på mellom 10-14 mm, ekskludert antenner og haletråder. Kroppen er flattrykt, langstrakt og tydelig avsmalnende bakover. Skjeggkre er mørkegrå og litt spraglete i fargen, men er ikke like sølvglinsende som sølvkre på grunn av den tette skjellkledningen. For mer skjeggkre info, kan du besøke vår side.

Skjeggkre er et vingeløst insekt med karakteristiske fysiske egenskaper

I enden av bakkroppen til skjeggkre sitter det tre lange haletråder. Den midtre haletråden peker rett bakover og er tilnærmet like lang som kroppslengden, mens sidetrådene ofte peker vinkelrett ut til siden. På hodet har skjeggkre to lange antenner. I tillegg kan man observere to kortere kjevefølere. Skjeggkre har en mer fremtredende behåring sammenlignet med vanlige sølvkre, noe som bidrar til deres karakteristiske utseende.

Unge skjeggkre går gjennom flere utviklingsstadier

Nymfer, eller unge skjeggkre, er ca. 2 mm når de kommer ut av egget. De går gjennom 14 utviklingsstadier hvor de gradvis vokser seg større og blir mer lik de voksne. De yngste individene mangler skjell og er derfor lysere i fargen.

Forebygging og bekjempelse av skjeggkre

Bekjempelse av skjeggkre krever både forebygging og aktive tiltak. Her er noen trinn man kan følge:

 • Deteksjon: Bruk av limfeller for å fange individer til artsbestemmelse, spesielt i «hot spots» som baderom og kjøkken. Limfeller brukes ikke til bekjempelse.
 • Begrense bevegelsesfrihet: Tetting av sprekker og åpninger for å hindre spredning. Dette er en form for naturlig bekjempelse.
 • Forgiftet åte: Hovedmetoden for bekjempelse, med åte som inneholder indoxacarb, som er effektivt også gjennom sekundærforgiftning. Må benyttes av profesjonelle.
 • Tørkepulver: Kan brukes som en del av integrert skadedyrkontroll. Det bidrar til å skape et tørrere miljø som er mindre gunstig for skjeggkre og kan hjelpe til med å redusere bestanden.

Hold skjeggkre unna med god hygiene

God hygiene kan bidra til å begrense problemer med skjeggkre. Ved å holde boligen ren og ryddig, minsker man antallet skjulesteder for disse insektene. Dette, i kombinasjon med foranstaltninger som å begrense tilgangen på fuktighet, kan være med på å gjøre hjemmet ditt mindre attraktivt for skjeggkre.

Skjeggkre er et økende problem i Norge

Det er ingen tvil om at skjeggkre er et økende problem i Norge. Ved å erkjenne problemet, lære å gjenkjenne tegn på skjeggkre og ta nødvendige tiltak for bekjempelse, kan vi alle bidra til å begrense utbredelsen av dette skadedyret.

Ctenolepisma longicaudatum

Skjeggkre invaderer norske hjem: Slik identifiserer og bekjemper du dem effektivt

SDP524
SDP524
SDP524 SDP524

SDP524

SDP524

Auto og maritimt

Luftavfuktere avslørt: Hvordan forskjellige modeller holder huset ditt tørt og friskt

  Forståelse av luftavfuktere Luftavfuktere har blitt et uunnværlig verktøy i mange hjem, og det er på grunn av deres utrolige evne til å opprettholde et sunt og komfortabelt miljø. Men hvordan fungerer de egentlig? Og hva er forskjellen mellom ulike modeller? Avfukter med kompressor Kjernen i en avfukter med kompressor er lik som den man […]

  Auto og maritimt

  Invasjonen av hjortelusflue: Slik beskytter du deg mot høstens kløende parasitt

   Høst er en vakker tid på året med sitt fargerike blader, men det kommer også med en litt irriterende gjest – hjortelusflue. For de som elsker å tilbringe tiden sin utendørs, kan denne lille parasitten være et ekte problem. Her er alt du trenger å vite om denne plagsomme skapningen og noen tips om hvordan […]

   Auto og maritimt

   Radonbrønn: Din sikkerhet mot usynlig fare i hjemmet

    Radonbrønn: En essensiell beskyttelse mot en usynlig fare i hjemmet Når det kommer til helsen til oss og våre kjære, er det ingen tvil om at vi vil ta alle nødvendige tiltak for å sikre deres trygghet. Et av disse tiltakene er radonsikring, spesielt med bruk av en radonbrønn. Radon er en usynlig og luktfri […]