Luftavfuktere avslørt: Hvordan forskjellige modeller holder huset ditt tørt og friskt

Forståelse av luftavfuktere

Luftavfuktere har blitt et uunnværlig verktøy i mange hjem, og det er på grunn av deres utrolige evne til å opprettholde et sunt og komfortabelt miljø. Men hvordan fungerer de egentlig? Og hva er forskjellen mellom ulike modeller?

Avfukter med kompressor

Kjernen i en avfukter med kompressor er lik som den man finner i kjøleskap og varmepumper. Den varme luften i rommet blir ledet gjennom en kald flate i avfukteren, hvor fuktigheten kondenserer til vann. Dette vannet samles enten i en beholder eller ledes ut via en slange, avhengig av hvordan din luftavfukter er designet.

Fordeler med avfukter med kompressor

 • Økonomisk over 15 grader
 • Billig i innkjøp
 • Lavt strømforbruk
 • God tørkeeffekt i vanlig romtemperatur

Avfukter med tørkerotor

Tørkerotoravfuktere er unike fordi de ikke har en kompressor. Isteden bruker de en rotor, laget av materialer som Silika gel eller Zeolitt, som absorberer fuktighet. Når tørkerotoren roterer, tas fuktigheten med til et varmeelement som frigjør den.

Fordeler med avfukter med tørkerotor-

 • Effektiv tørking over null grader
 • Lav vekt
 • Lavt lydnivå

Sorpsjonsavfukter eller adsorpsjonsavfukter

Adsorpsjonsavfuktere fungerer på samme måte som tørkerotoravfuktere med noen forskjeller. I stedet for å kondensere fuktigheten til vann, blåses den ut av bygningen. Dette betyr at de kan brukes i alle temperaturer, også i kuldegrader. De er også ofte av industriell kvalitet og er fastmontert, noe som gjør at de ikke tar opp plass og kan plasseres i et annet rom enn det som skal tørkes.

Fordeler med sorpsjonsavfukter

 • Kan brukes i alle temperaturer, også i kuldegrader
 • Produserer ikke flytende vann, men fuktig luft som blåses ut
 • Ofte av industriell kvalitet for langvarig bruk
 • Fastmontert, tar ikke plass
 • Kan plasseres i et annet rom enn det som skal tørkes

Fastmontert sorpsjonsavfukter

Spesielt for båter er fastmontert sorpsjonsavfuktere anbefalt. Disse avfukterne har lang levetid, krever lite vedlikehold og er styrt av en hygrostat. De holder båten tørr og velholdt, noe som forlenger levetiden på gjenstander om bord.

Konklusjon

Det er viktig å huske på at valg av avfukter vil avhenge av dine spesifikke behov. Enten du trenger en avfukter til hjemmet, en avfukter for kjelleren, en avfukter for badet, en kompakt avfukter, en stille avfukter, en energieffektiv avfukter, eller en bærbar avfukter, er det alltid best å gjøre grundig forskning og sammenligne modeller før du gjør et endelig valg.

luftavfukter

Luftavfuktere avslørt: Hvordan forskjellige modeller holder huset ditt tørt og friskt

Yes
Yes
Yes Yes

Yes

Yes

Auto og maritimt

Skjeggkre invaderer norske hjem: Slik identifiserer og bekjemper du dem effektivt

  Skjeggkre blir stadig mer utbredt i norske hjem De siste årene har mange norske boliger fått ubudne gjester i form av et relativt nytt skadedyr. Skjeggkre, også kjent som Ctenolepisma longicaudatum, har funnet veien inn i mange hjem, og problemet ser ikke ut til å bli mindre. Hvordan ser et skjeggkre ut? For å kunne […]

  Auto og maritimt

  Invasjonen av hjortelusflue: Slik beskytter du deg mot høstens kløende parasitt

   Høst er en vakker tid på året med sitt fargerike blader, men det kommer også med en litt irriterende gjest – hjortelusflue. For de som elsker å tilbringe tiden sin utendørs, kan denne lille parasitten være et ekte problem. Her er alt du trenger å vite om denne plagsomme skapningen og noen tips om hvordan […]

   Auto og maritimt

   Radonbrønn: Din sikkerhet mot usynlig fare i hjemmet

    Radonbrønn: En essensiell beskyttelse mot en usynlig fare i hjemmet Når det kommer til helsen til oss og våre kjære, er det ingen tvil om at vi vil ta alle nødvendige tiltak for å sikre deres trygghet. Et av disse tiltakene er radonsikring, spesielt med bruk av en radonbrønn. Radon er en usynlig og luktfri […]