Invasjonen av hjortelusflue: Slik beskytter du deg mot høstens kløende parasitt

Høst er en vakker tid på året med sitt fargerike blader, men det kommer også med en litt irriterende gjest – hjortelusflue. For de som elsker å tilbringe tiden sin utendørs, kan denne lille parasitten være et ekte problem. Her er alt du trenger å vite om denne plagsomme skapningen og noen tips om hvordan du kan beskytte deg selv.

Hva er en hjortelusflue?

Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes primært på forskjellige typer hjortedyr, som rådyr, elg og hjort. Om høsten kan disse små fluer lande på mennesker, krabbe rundt i håret vårt, skjegg, klær og kanskje til og med innenfor klærne våre. Selv om det er sjelden for en hjortelusflue å faktisk stikke et menneske, kan stikket fra disse parasittiske insektene forårsake langvarig kløe. Mer info om hjortelusflue finner du her.

Hvor finner man hjortelusflue?

Dette blodsugende insektet er utbredt over hele Europa og i nordlige deler av Asia. I Norge ble den først oppdaget i 1983, og siden den gang har den spredt seg gjennom Sørøst-Norge og i kystnære områder på Sørlandet.

Hvordan ser en hjortelusflue ut?

Hjortelusfluen kan være litt vanskelig å oppdage, da den er flat, krabbe-lignende, og bare ca. 4,5-5 mm lang. Den har kraftige klør på beina, noe som hjelper den med å hekte seg fast til vertene sine. Interessant er det at disse fluer klekker om høsten med vinger, men kaster vingene så snart de har funnet en vert.

Hva er livssyklusen til en hjortelusflue?

Hjortelusfluen har en ganske unik livssyklus. De voksne insektene flyr fra august til oktober på jakt etter en vert. Når de har landet på en vert, kaster de vingene sine og kan aldri fly igjen. Hjortelusfluen vil deretter pare seg på verten og overvintre i pelsen. De har en uvanlig livssyklus hvor larven utvikles inne i moren og fødes i et forpuppestadium.

Kan hjortelusflue stikke mennesker?

Ja, hjortelusflue kan stikke mennesker, men det er sjeldent. Hvis du blir stukket, kan stikkestedet klø sterkt i 14-20 dager, og i noen ekstreme tilfeller kan det klø i opptil ett år. Det er også noen indikasjoner på at hjortelusflua kan spre bakterien Bartonella schoenbuchensis fra rådyr til mennesker.

Hvordan beskytte seg mot hjortelusflue?

Det er dessverre vanskelig å fullt ut beskytte seg mot hjortelusfluen. Vanlige myggmidler gir begrenset beskyttelse. En metode som kan redusere antall hjortelusfluer som lander på deg, er å kle seg i hvitt, som en hvit jakke og caps. Hvis du merker at en hjortelusflue har landet på deg, er det lurt å plukke den av så raskt som mulig.

Konklusjon

Så der har du det – en kort oversikt over hva hjortelusflue er, hvor du kan forvente å finne dem, og noen tips for hvordan du kan beskytte deg selv. Husk, det er alltid bedre å være trygg enn beklagelig, så ta dine forholdsregler når du er ute i naturen denne høsten!

hjortelusflue

Invasjonen av hjortelusflue: Slik beskytter du deg mot høstens kløende parasitt

SDP0524
SDP0524
SDP0524 SDP0524

SDP0524

SDP0524

Auto og maritimt

Skjeggkre invaderer norske hjem: Slik identifiserer og bekjemper du dem effektivt

  Skjeggkre blir stadig mer utbredt i norske hjem De siste årene har mange norske boliger fått ubudne gjester i form av et relativt nytt skadedyr. Skjeggkre, også kjent som Ctenolepisma longicaudatum, har funnet veien inn i mange hjem, og problemet ser ikke ut til å bli mindre. Hvordan ser et skjeggkre ut? For å kunne […]

  Auto og maritimt

  Luftavfuktere avslørt: Hvordan forskjellige modeller holder huset ditt tørt og friskt

   Forståelse av luftavfuktere Luftavfuktere har blitt et uunnværlig verktøy i mange hjem, og det er på grunn av deres utrolige evne til å opprettholde et sunt og komfortabelt miljø. Men hvordan fungerer de egentlig? Og hva er forskjellen mellom ulike modeller? Avfukter med kompressor Kjernen i en avfukter med kompressor er lik som den man […]

   Auto og maritimt

   Radonbrønn: Din sikkerhet mot usynlig fare i hjemmet

    Radonbrønn: En essensiell beskyttelse mot en usynlig fare i hjemmet Når det kommer til helsen til oss og våre kjære, er det ingen tvil om at vi vil ta alle nødvendige tiltak for å sikre deres trygghet. Et av disse tiltakene er radonsikring, spesielt med bruk av en radonbrønn. Radon er en usynlig og luktfri […]