Hvordan lage mat som en viking?

Publisert 2014-06-10

Etter en lang handelsferd ville det nok smake med et godt tilberedt måltid. Men hva spiste vikingene? Det kunne være interessant å finne noe lesestoff på dette og eventuelt prøve noen oppskrifter. Boken An Early Meal – A Viking Age Cookbook & Culinary Odyssey av Hanna Tunberg og Daniel Serra inneholder både oppskrifter og en generell beskrivelse av mat i vikingtiden.

Begge forfatterne har i flere år kombinert interessene for både arkeologi og matlaging. Serra har blant annet drevet med matarkeologiske eksperimenter ved Lofotr vikingmuseum, i Lofoten. Hanna Tunberg gir også inntrykk av å like drikken som følger med - som autorisert sommelier på øl og whisky.


Hvordan lager man en kokebok når det ikke eksisterer noen oppskrifter?

For å sette sammen troverdige oppskrifter har de sett på hvilke råvarer som er påvist ved arkeologiske utgravninger i vikingtid. Skriftlige kilder fra England og Skandinavia forteller en del om hvilke råvarer vikingtidens skandinaver kjente til og benyttet seg av, og om tidens generelle matkultur. Dessuten kjenner man til en del metoder og oppskrifter fra senere middelalder. Ved hjelp av disse opplysningene, og ved å eksperimentere seg frem har de satt sammen oppskriftene. Forfatterne poengterer at hva man spiste kom an på hvem man var, i hvilken anledning maten ble servert, og ikke minst sesong.


resizer (2)Presentasjonen av oppskriftene er utformet som en kulinarisk reise omkring i Skandinavia og York i England. I boken er det også tatt med lister med informasjon om alle råvarene, kjøkkenredskaper og metoder for tilberedning av mat i vikingtid. Spesielt interessant er listen over alle plantene og de stedene de har funnet arkeologiske spor etter dem. Listen er også på flere språk, noe som kan være praktisk siden de aller fleste ikke kjenner de engelske navnene på relativt uvanlige urter og planter.


An Early Meal – A Viking Age Cookbook & Culinary Odyssey er i det hele en velskrevet bok som gir en god beskrivelse av matkultur, råvarer og de mer praktiske sidene av matlagingen i vikingtid. Man får også en meget god oversikt over hva man vet fra sagaene og fra arkeologiske funn uten å underkjenne vanskelighetene med å få en oversikt over tidens matkultur uten bevarte oppskrifter eller detaljerte skildringer.


Oppskriftene varierer fra noe man lett kan lage til middag, til prosjekter som definitivt krever innsatsvilje. Fisk i ølsaus, hasselnøtt-snacks og margbein av lam med ramsløk og neper frister å prøve. lage ost tar en måneds tid, så jeg står nok over den. bake en hel geit eller et lam i en kokegrop hadde vært morsomt å forsøke seg på, men krever en del forberedelser.


Jeg var kun vanlig sulten, så en hel geit var litt i overkant, heller ikke et helstekt lammehjerte var hva jeg hadde i tankene. Men oppskriften på laks med neper (Salmon on Turnip Stew) så god og enkel ut å lage. Under følger oppskriften i min oversettelse:Laks med neper


150 gram meierismør.

250 gram villpurre eller vårløk.

500 gram neper.

500 gram laks.

5 dl fiskekraft (vannet som fisken ble kokt i).

4 eggeplommer.

Dill.

(Koriander).

Havsalt/Maldonsalt og pepper.


Del laksen opp i store biter uten å fjerne skinn og bein og la de småkoke til de er ferdige.


Spar på kraften som blir igjen etter at laksebitene er ferdigkokte.


Kutt vårløken og nepene i skiver og smørstek disse ved en ikke altfor for høy temperatur.


Tilsett 4 dl av fiskekraften og kok opp.


Bland eggeplommene med 1 dl av fiskekraften som har blitt avkjølt.


Bland inn eggeplomme/kraften med den resterende kraften som nå småkoker. Ta gryten av varmen og rør rundt.


Fileter fisken og eventuelt kutt opp i mindre biter.


Legg fisken i gryten og legg på lokket så fisken tar til seg varmen fra sausen.


Dryss urtene over maten rett før servering.Jeg kjøpte inn dagsfersk laks fra de alltid hjelpsomme folkene på Fisketorget i Vågen, Stavanger.

Neper skulle jeg prøve for første gang, men både det og fersk dill var det lett å få tak i. Jeg valgte å ikke bruke koriander selv om jeg synes det gir en god smak, fordi jeg tenkte at dill alene ville passe bedre. Men det er selvfølgelig en smaksak. Jeg forbinder også koriander mer med mat fra Latin-Amerika og Asia enn hjemlige mattradisjoner. Men Hanna Tunberg sier til happyviking.no at de har gjort flere arkeologiske funn av koriander, så det har vært blant tilgjengelige råvarer i vikingtid. Selv om det ikke står spesifisert i oppskriften i boken brukte jeg Maldonsalt og grovmalt pepper.


Retten var enkel, og relativt rask å lage. Fiskekraften sammen med eggeplommene og dill gjorde at det ble en smaksrik saus som stod godt til fisken og grønnsakene. Dette kan godt gjentas uten at det er for vikingtemaets skyld. Og siden vin var populært blant de som hadde mulighet til å anskaffe seg det i sagatiden, hadde jeg en tørr hvitvin til.


Laks er nevnt flere ganger i sagaene. Forfatterne skriver også at de blant annet har latt seg inspirere av oppskrifter fra middelalderen hvor det er relativt vanlig å bruke eggeplomme til å tykne supper eller gryteretter.


Kommentarer


Tilbake til blogg


Følg Happy Viking

facebook.pngtwitter.pngyoutube.png