Gåten Ragnarok: Vellaget norsk eventyrfilm

Publisert 2014-06-10

Gåten Ragnarok er en eventyrfilm hvor man har brukt vikingtid og norrøn mytologi som inspirasjon. Arkeologen Sigurd jobber på Vikingskipmuseet og mener at Oseberggraven inneholder skjulte spor som“peker mot den største myten av alle, myten om Ragnarok”. Sigurd blir besatt av tanken om at graven gjemmer svaret på gåten om vår egen undergang.

Pål Sverre Hagen, kjent fra filmene Max Manus og Kon-Tiki, gjør en god innsats som Sigurd. Hans besettelse av å finne løsningen på det store mysteriet, blir av kollegaer og museets støttespillere sett på som eventyrlige spekulasjoner uten hold i virkeligheten. På hjemmefronten har han heller ikke helt styringen. Siden han er en distre og fraværende enkemann, har hans datter tatt over styringen i huset og passer på lillebror. Hun gir også faren stadige tilbakemeldinger om at han ikke strekker til. Maria Annette Tanderø Berglyd som en sjarmerende liten besserwisser og Julian Podolski i en litt mindre rolle står frem som troverdige skikkelser.


0062-Gaten-RagnarokHistorien følger langt på vei standardoppskriften på en eventyrfilm. Men fungerer det? Det tar litt tid før filmen kommer skikkelig i gang, tanken er nok at vi skal bli kjent med Sigurd og barna, og å legge grunnlaget for handlingen som følger.   Men så fort Allan (Nicolai Cleve Broch) dukker opp med en mystisk runestein som fungerer som et skattekart og de drar i retning Finnmark, stiger spenningen. De flotte panoramabildene av nordnorsk natur fungerer som en fin overgang til selve ekspedisjonen. Da dukker også den lite sjarmerende lokale kjentmannen Leif (Bjørn Sundquist) og eventyreren Elisabeth (Sofia Helin) opp.


De har ikke vært redde for å bruke alle kjente virkemidler fra skrekkfilmsjangeren utover i filmen. Men de klarer å bruke disse på en måte som driver historien fremover. De yngre seerne vil nok heller ikke tenke så mye over det. At man i de senere år har villige til å satse på underholdende sjangerfilmer ser ut til å ha gitt et nytt driv i norsk film. Skrekkfilmer, nazi-zombie- og krigsfilm har blitt laget med godt resultat. Regissøren Mikkel Brænne Sandemose stod også for regien av den siste filmen i den populære skrekkfilm-trilogien Fritt Vilt.

Mot slutten stiger spenningen, med skikkelig action og gode spesialeffekter. Den har blitt sammenlignet med Indiana Jones og Lord of the Rings, men denne anmelderen mener det kanskje er å ta i litt. Gåten Ragnarok inneholder ikke de store overraskelsene, men gir underholdning for hele familien i halvannen time. Filmen bruker Osebergskipet, runer og ragnarok som inspirasjon, men det er også i ganske vid forstand. Den kan ikke sies å være «basert på virkelige hendelser», så å diskutere ektheten av filmens vikingtid-referanser gir ikke så mye mening.

En liten artig detalj er at Pål Sverre Hagen spiller en forsker med vidløftige teorier som er tilknyttet et museum på Bygdøy, men viser seg også å være rett så handlekraftig. Senere har han hovedrollen i filmen Kon-Tiki som Thor Heyerdahl.


NB: Traileren inneholder spoilers!
 


Regi: Mikkel Brænne Sandemose

Manus: John Kåre Raake

Skuespillere:Pål Sverre Hagen, Nicolai Cleve Broch, Bjørn Sundquist, Sofia Helin, Maria Annette, Tanderød Bergryd, Julian Podolski


Kommentarer


Tilbake til blogg


Følg Happy Viking

facebook.pngtwitter.pngyoutube.png