ANMELDELSE: Gods of Asgard (Tegneserie)

Publisert 2014-05-05

Gods of Asgard er en tolkning av de norrøne mytene i tegneserieform. Boken, som er på 160 sider, starter med verdens begynnelse, hvordan jotnene ble til, det mytiske gudebildet Audhumbla, og de første gudene, Odin, med brødrene Vili og Vé. Etter illustrasjonene av hvordan Midgard ble til, kommer det forklaringer og persongalleri bestående av Odin, Thor, Freyja og Loki, som forfatteren har valgt å framheve som seriens hovedpersoner.


Format: Tegneseriehefte, forfattet og tegnet av Erik Evensen.

Språk: Engelsk

Fra en grafisk designers synspunkt (anmelderen) er tegningene, fine, enkle, med skarpe streker, og forfatteren får illustrert historien, figurene og hendelsene på en god måte, uten alt for mange skjemmende detaljer som kunne ha ødelagt helhetsinntrykket. Språklig sett er serien lettlest, og kan fint anbefales til barn (da tenker jeg aldersgruppen fra 8–10 år og oppover). De forskjellige kapitlene forteller hver sin historie fra mytologien, ikke alltid like fullstendig som man kunne ønsket, men det man må huske på er det forfatteren selv sier:

"Please note, the approach I took when adapting Gods of Asgard was secular, and not a reflection of any personal religious practice or philosophy. Because of this, it may not reflect the full beliefs of the Ásatrú community. It is grounded in history, archaeology, and scholarship, but is meant to be enjoyed as a piece of entertainment."

7672812_origForfatteren har til slutt lagt til notater om de forskjellige historiene. Der forklarer han også hvorfor han har valgt å sette mer fokus på Odin, Tor, Frøya og Loke. Forfatteren forklarer også at han har hentet inspirasjon til de forskjellige figurenes utsende fra forskjellige forfattere og kunstnere.


Bakgrunnsforskningen til forfatteren virker gjennomført, og i introduksjonen forteller han at han vokste opp med norrøn mytologi, at hans foreldre prøvde å influere hammed norrøn mytologi siden han har norske aner.


Alt i alt er dette en tegneserieroman som jeg vil anbefale til voksne og barn som har interesse for norrøn mytologi, tegneserier, eller begge deler, og som og vil ha en lettlest og enkel introduksjon til temaet. Forhåpentligvis kommer den på norsk en dag?


Anmeldelse av Siw Iversen

 

Kommentarer


Tilbake til blogg


Følg Happy Viking

facebook.pngtwitter.pngyoutube.png