ANMELDELSE: OUTLANDER (Film, 2008)

Publisert 2014-05-05

Det har vært en del diskusjon om filmer inspirert av vikingtid gjenspeiler tiden på en virkelighetsnær måte. Dette er fullstendig unødvendig i filmen Outlander, siden det her dreier seg om aliens, monster og vikinger i samme film. Kort og godt: Et romskip krasjlander i en innsjø i Norge i år 709. Hovedpersonen Kainan, spilt av Jim Caviezel ("The Passion of the Christ" m.fl.) klarer å redde seg ut av skipet for senere å bli tatt til fange av norske vikinger. De mistenker ham for å stå bak en massakre og ønsker å drepe ham. Men det er også et annet og presserende problem: Uten hans vitende har monsteret Moorwen vært blindpassasjer på skipet, overlevd krasjlandingen og kommet seg på frifot. Filmen er regissert av Howard McCain og har andre kjente skuespillere som John Hurt, Sophia Myles og Ron Perlman.


Det har vært en del diskusjon om filmer inspirert av vikingtid gjenspeiler tiden på en virkelighetsnær måte. Det er en fullstendig unødvendig her siden det her er snakk om en alien, et monster og vikinger i samme film. Men filmkritikeren Roger Eberts kommentarer i hans blogg er verdt å ta med:

«I am tempted to describe the plot of «Outlander» as preposterous, but a movie about an alien spaceship crashing into a Viking fjord during the Iron Age is likely to be preposterous. (...) It seems unlikely from a Darwinian point of view that two human species should evolve independently and contemporaneously on separate worlds. Even more so that they would share common sexual feelings and be able to mate, though that is precisely what Kainan and Freya propose.»


Filmen har fått blandet mottakelse. Men hvis man godtar at det er en eventyrfilm, så er byr Outlander på god underholdning. Som de skriver i Empire:


«A film version of fish and chips — humble, honest fare that’s ludicrous, inventive, gory within limits, and has a cast having so much fun it’s hard not to be swept along with them. And besides, you can’t have nouvelle cuisine every night of the week.»


Forøvrig er Barrie M. Osborne en kjent produsent. Han har stått bak en rekke storfilmer hvor Ringenes Herre-trilogien er mest kjent. Han har også nylig vært i Norge for å se på de praktiske og økonomiske mulighetene for å lage film(er) her.


  


Se også artikkelen: «Vikingene – de nye superstjernene.»


Eksterne lenker:

http://www.imdb.com/title/tt0462465/?ref_=fn_al_tt_2

http://www.rogerebert.com/reviews/outlander-2009

http://www.empireonline.com/reviews/review.asp?FID=135770


Kommentarer


Tilbake til blogg


Følg Happy Viking

facebook.pngtwitter.pngyoutube.png