Vikingene - de nye superstjernene

Publisert 2014-01-26

Vikingene raider film og TV for tiden. De blir omtalt som historiske superstjerner, den neste popkulturelle fetisj og til og med de nye vampyrene. Den mest omtalte produksjonen er History Channels storsatsing om sagnkongen Ragnar Lodbrok. Denne serien har fått mange tilhengere og det har også vært mye diskusjon om hvor autentisk den er, og om det er av betydning at de tar seg kunstneriske friheter. 
Thor-the-Dark-WorldAv andre utgivelser som man ikke kommer utenom erThor og Thor – The Dark World med Chris Hemsworth, Natalie Portman og mange andre store navn. Birger Vestmo i NRKs Filmpolitiet skriver henholdsvis om film nummer 1 og 2: «I Kenneth Branaghs film fremstår de som festlige superhelter i en storslått gudeverden som roper maksimalisme. sgard ser ut som en gal byplanleggers våteste drøm. Thor avviker nok ganske mye fra den klassiske norrøne mytologien, for dette er basert på tegneserien fra Marvel.» «Hele konseptet rundt Thor-serien er jo ei diger norrøn skrøne, både i de gamle tegneseriene og disse nyere Marvel-filmene.» Birger Vestmo ser ut til å se filmene for det de er ment som, storslåtte eventyrfilmer og gir begge terningkast 5.


Gåten Ragnarok


Selv om andre land har vært mer frempå i forhold til å legge handlingen i filmer til vikingtiden, har det for en gang skyld kommet en norsk viking-film, Gåten Ragnarok. En norsk eventyrfilm hvor de  skal finne svaret på den største myten av de alle; myten om Ragnarok. Birger Vestmo er fremdeles fornøyd og skriver: «Gåten Ragnarok bekrefter følelsen jeg har hatt lenge: Det lages altfor få eventyrfilmer med vikinger og norrøn mytologi!»


Joachim Rønning og Espen Sandberg som regisserte Max Manus og Kon-Tiki har planer om å lage det de kaller et vikingepos. Ifølge NRK har de vist interesse for Tore Kvævens bok Hard er mitt lands lov hvor en gruppe reiser på en farlig ferd lags kysten av Afrika og opp Kongo-elven.


Men det er også flere i Norge som jobber med å få til filmer med vikingtema. Niels Gaup (Veiviseren) og Randi Helene Førsund (som også har gitt ut en bok om vikingkongen Magnus Berrføtt) har jobbet lenge med å få produsert filmen Hemnen/The Revenge som handler om Gunnhild fra Sogn som er lovet bort til tidligere nevnte Magnus. Hvis det går som de ønsker blir det en storfilm med budsjett på 120 millioner.


rhfFørsund mener at det i virkeligheten aldri har blitt laget noen ekte vikingfilmer, at man ikke kan peke på en eneste film som faktisk portretterer vikinger med utgangspunkt i historisk virkelighet. Hun sier at det vi ellers ser er standardhistorier hvor karakterene blir kledd opp til å forestille vikinger, slik at resultatet ikke blir annet enn eventyrfilmer. Hun mener at de som lager de store utenlandske produksjonene er gode på dramaturgi og underholdning, men har lite kunnskap om det historiske bakteppet. Hun sier videre at den viktigste grunnen til at det knapt blir laget vikingfilmer i Norge er at man undervurderer hvor tidkrevende og kostbart det er å få til både det historiske og det dramaturgiske arbeidet. Det fører til at  filmprosjekter med vikingtid som tema ikke blir realisert når dette etterhvert går opp for de involverte, tross alle gode intensjoner.


Filmprodusenten Geir Greni synes at det er positivt med alt det som nå skjer i forhold til vikinger og vikingtiden. Det fører til at flere blir interessert i de spennende historiene som finnes fra denne epoken av vår historie. Men han har inntrykk av at det er vanskelig å få til TV-programmer og dokumentarer om dette i Norge. Greni har selv opplevd å få nei til å filme den mulige hodeskallen til Sigurd Jorsalfare i Akershus festning i forbindelse med et program han vil lage om Jorsalfare sammen med religionshistorikeren og forfatteren Øystein Morten (bl.a. Jakten på Olav den Hellige og biografien om Magnus den Gode). De fikk beskjed om at det slik filming ikke ville være etisk, selv om det finnes flere fotografier av hodeskallen. Dette er unike og kjempespennende historier som folk flest vil likt hvis det ble sendt på TV.


Greni mener vi bør se til BBC i England som lager massevis av serier og dokumentarer om engelsk historie, fortalt på en spennende og moderne måte. At de stadig lager nye programmer som blir eksportert til mange land viser at det er interesse for dette. Greni håper på at man i fremtiden vil få se flere slike serier med utgangspunkt i norsk historie. Vi har en utrolig rik og spennende historie sier han, og folk fortjener å få den fortalt på en engasjert og moderne måte. Det er trist hvis vi bare kjenner vikingtiden fra skolebøkene og Snorre avslutter han.


valhalla_rising_extra_large_still_2009.jpgDet har kommet flere filmer om vikinger de siste årene, de er bare sjelden lagd i Norge. Man har den mørkeValhalla Rising regissert av den danske regissøren Nicolas Winding Refn og med Mads Mikkelsen i hovedrollen som den tause, enøyde slåsskjempen. Det har også vært laget animasjonsfilmer som The Secret of Kells og Dragetreneren hvor oppfølgeren er ventet senere i år. Men er det lite med norsk vikingfilm, så er det godt å vite at man har Malaysia. I Vikingdom møter vi Dominic Purcell (Prison Break) som må kjempe mot Thor (Conan Stevens – Game of Thrones, Hobbiten, - En uventet reise). - What better name is there for an actor playing Thor than Conan? For that matter, who better to produce a Vikings movie than Malaysians? These and other questions spring to mind while watching Vikingdom, the mindlessly campy sword-and-sandals epic, skriver The Hollywood Reporter.


Det finnes også flere filmer, mer eller mindre basert på vikingtid, som har kommet i senere tid. Kanskje varOutlander (2008) et tegn på hva som var i vente. Etter å ha krasjlandet romskipet sitt i Norge i år 709, strengt tatt før vikingtid, må Kainan (Jim Caviezel) slå seg sammen med lokale vikinger: «In "Outlander," the nuttiest hunk of junk in many months, viking warriors and a stoic intergalactic traveler join forces to combat an enormous beetle with whiplash stingers.», skrev anmelderen i Chicago Tribune.


hammer_of_the_gods_ver5Det er også flere filmer med vikinger enn vi kan nevne her som har blitt lansert de siste årene. Det ser ut som om vikingene og de norrøne guder er i ferd å ta over for romere, greske guder og helter, vampyrer og varulver. Det er mer virkelighetsnære beskrivelser som omtalte Vikings til det mer eventyrlige som Hammer of the Gods fra 2009 (det er to filmer med samme navn) hvor man har «vikings battling werewolves».


Det er mange filmer med veltrente vikinger som helter og skurker, og flere er sagt å være under planlegging. Selveste Leonardo DiCaprio skal være tiltenkt hovedrollen i filmen King Harald som den legendariske Harald Hardåde som falt i slaget om Stamford Bridge i 1066. Produsenten Barrie M. Osborne har vært på norgesturné for å se på aktuelle innspillingssteder i Norge og å se på muligheten for incentivordninger, det vil si at en viss prosent av utgiftene blir refundert av myndighetene etter innspilling. Foreløpig ser det ikke ut til at betingelsene for innspilling i Norge vil bli endret.


320x480_krig_proximity__0x000000_174.jpg 320x480_merovingernes_skatt_proximity__0x000000_406.jpg haarfagre 320x480_nm_proximity__0x000000_334.jpg

Også når det gjelder bøker har antall utgivelser og salg lagt seg på et mye høyere nivå enn tidligere. Temaene favner bredt når det gjelder bøker fra sagatiden. Det er bøker om vikinger i kamp, samleserie om alle kongene, mytologi og romaner. Kim Hjardar som har gitt ut Vikinger i krig og Vikingenes verden sier til VG at vikingene er historiens superstjerner og at de er en gullgruve for alle som vil lage spennende historier. Få andre nyter like stor respekt som vikingene. Her har vi en unik fortidskultur som store deler av verden kan relatere seg til. Videre sier han at vikingene kan sidestilles med romerne, aztekerne og egypterne. De fleste har en forestilling om hvem de var, men mye av det er myter.


Marit S. Vea ved Nordvegen Historiesenter på Avaldsnes ser med glede på at vikingtiden blir brukt som inspirasjon for Thor-filmene, Valhalla og TV-serien Vikings. Hun er mindre opptatt av at de inneholder enkelte feil eller er litt frie i fortolkningene. Det fører til at mange får interesse for «the real thing». Den keltiske, den japanske og andre kulturer har allerede vært utgangspunkt for mange filmer. Vea nevner Tolkien som hentet mye inspirasjon fra både keltiske og norrøne fortellinger.


Hun sier at fantasy-sjangeren, og da særlig Ringenes Herre-filmene er en viktig årsak til at vikingtid er aktuelt nå. Særlig blant de yngre. Vea uttrykker også at hun har merket en viss endring i hvilke aspekter av vikingtid som folk vil vite mer om. Før var det stort sett vikingene som plyndrere og sjørøvere, men nå spør flere om andre temaer som kvinnenes sterke stilling og demokratiet i vikingtid. Vea uttrykker også at det er underlig at det ser ut til at det er mer interesse for vikinger i andre land enn Norge uten at hun riktig kan si hvorfor.


   

   

   

Kommentarer


Tilbake til blogg


Følg Happy Viking

facebook.pngtwitter.pngyoutube.png